Game fails to start

AuthorMessage
Gunner's Mate
Jan 06, 2011
225
I have had this problem crop up three times now.
The launcher will start up fine and I can click play and the splash screen appears. But it soon disappears and the game does not run. There are no processes running to do with the game.

What I want to know is how to fix this WITHOUT reinstalling the game. Simply because reinstalling does work (this is why I haven't sent in a support query, the only thing they would say is reinstall the game). Whenever I reinstall I have to re-download. And since I have a download limit I don't want to have to do that.

Administrator
Just following up here with you, PsychoChickenz--Are you still seeing this problem and have you contacted support on the issue yet?

You'll want to contact support@pirate101.com if this problem persists. When you contact them, please provide as much detail as possible:

1. Confirm username (which account are you playing)
2. What area were you trying to access when this happened?
3. What time (approximately) was it?
4. Please attach game logs for further review (see below for more instructions).
5. Are you still having this trouble? If not, what occurred?

Instructions for sending game logs:
Use your email service to add an attachment. Drill down to the Pirate101 Folder then to the Bin Folder and the Log Folder then select "Captain_XXX.Log" (the highest numbered one or the most recently dated). Then just hit send!

If this is too large for your email server to attach or send, then open the game folder, go to the the bin folder again and locate the Captain.log. Right click on the log file and select Save as Zip (or similar wording - will vary depending on your specific operating system). Then, go back to your email and attach the newly zipped Captain.log.zip file.

*One-Eyed Jack, Your Pirate101 Community Manager*
Gunner's Mate
Jan 06, 2011
225
I managed to fix it by backing up the Pirate101\Data folder, deleting all the game files except for what the launcher needs, running the launcher and having it re-download the base game files, then restoring the backup Data folder.

I didn't contact support because it is a minor problem and they would just tell me to re-install the game (because that works).